Takaisin

11.03.2019 | Helsinki Cine Aasia

Helsinki Cine Aasia starttaa torstaina 14.3; Ohjaajavieraat ovat mongolialainen Bat-Amgalan Lkhagvajav sekä japanilainen Shuichi Okita.

Helsinki Cine Aasia 2019 käynnistyy torstaina 14.3. Nelipäiväisellä festivaalilla saa Suomen ensi-iltansa 18 itä- ja kaakkoisaasialaista elokuvaa.

They Sing Up On The Hill -elokuvan (2018) toinen ohjaaja, mongolialainen Bat-Amgalan Lkhagvajav saapuu Helsinki Cine Aasian vieraaksi. Vilpittömyydellään ihastuttava elokuva esittelee kahden nuoren muusikon kohtaamista ja elämänmenoa nopeasti muuttuvassa Mongoliassa. 

Bat-Amgalan Lkhagvajav ohjasi elokuvan yhteistyössä englantilaisen Ian Allardycen kanssa. Parivaljakko on tuntenut toisensa vuodesta 2002, jolloin he työskentelivät yhdessä Mongolian tv:n ensimmäisen kykyjenetsintäkilpailun parissa. They Sing Up On The Hill on Lkhagvajaven esikoispitkä ohjaustyö. Lkhagvajav on aiemmin ohjannut mm. lyhytelokuvat The Red Forest (2005), An Encounter in the Woods (2009) ja The Wonderful Flight (2015).

Toinen Helsinki Cine Aasian ohjaajavieraista on japanilainen Shuichi Okita, jonka uusin elokuva Mori, The Artist’s Habitat (2018) on festivaalin avajaiselokuva. Shuichi Okitan sympaattiset draamat ovat useana vuonna kuuluneet Helsinki Cine Aasian suosituimpiin elokuviin.

Molemmat ohjaajavieraat osallistuvat elokuvansa näytöksiin. They Sing Up On The Hill esitetään perjantaina 15.3. klo 19:15 Korjaamon Kulmasalissa ja sunnuntaina 17.3. klo 11:30 Korjaamon Elokuvasalissa. Elokuvasta järjestetään myös ilmainen erikoisnäytös maanantaina 18.3. klo 18 Vuotalossa. 

Shuichi Okita on paikalla elokuvansa Mori, The Artists Habitat näytöksissä torstaina klo 18:00 Korjaamon Elokuvasalissa (festivaalin avajaisnäytös) sekä lauantaina 16.3. klo 15:45 Korjaamon Kulmasalissa. Mori, The Artists Habitat nähdään myös vauvakinossa torstaina 14.3. klo 10:00 Kino Reginassa.

Näkökulmia ohjelmistoon

Ainutlaatuisten elokuvakokemusten lisäksi Helsinki Cine Aasia tarjoaa mahdollisuuden syventyä elokuvista nouseviin teemoihin Näkökulma-keskusteluissa, joissa kuullaan eri alojen johtavia asiantuntijoita. Näkökulma-keskustelut ovat kaikille avoimia.

Rohingyojen tilanne Kaakkois-Aasiassa: Myanmarissa asuva islaminuskoinen rohingya-vähemmistö on joutunut kotimaassaan armeijan vainon kohteeksi, jota on kutsuttu jopa kansanmurhaksi. Seurauksena heistä jo satoja tuhansia on virrannut pakolaisina naapurimaihin. Aiheesta keskustelevat Amnesty Internationalin Anu Tuukkanen ja Timo Kuronen Siemenpuu-säätiöstä. Suomeksi.

La 16.3. 13:20, Korjaamon parvi. Elokuvan Manta Ray jälkeen.

Teatteri ja tanssi aasialaisessa elokuvassa: Itä- ja Kaakkois-Aasian alueella on laaja ja monipuolinen tanssin ja teatterin kirjo. Miten nämä taiteenlajit ovat näkyneet aasialaisissa elokuvissa? Aiheesta on keskustelemassa Aasian esittäviin taiteisiin laajasti perehtynyt ja niistä lukuisia kirjoja julkaissut tutkija ja kriitikko Jukka O. Miettinen. Suomeksi.

La 16.3. 15:20, Korjaamon parvi. Elokuvan Song Lang jälkeen. Teemaan liittyy myös elokuva Memories of My Body, joka esitetään samana päivänä klo 18:30 Korjaamon Kulmasalissa sekä Ken Main esitys Korjaamon aulassa klo 20:30.

Japanin 1960–70-lukujen murros kulttuurissa: Japanissa 1960–70-lukujen vaihde edustaa yhteiskunnallista murroskohtaa, jolloin vanhaa vastaan kapinoitiin monella saralla. Provokaatio näkyi myös kulttuurissa ja mediassa, mm. eroottisina pinku-elokuvina ja uusina musiikin muotoina. Toisaalta tällöin vakiintuneet tuotantojärjestelmät vaikuttavat yhä niin elokuvassa, musiikissa kuin televisiossakin. Aiheesta on keskustelemassa japanilaisesta musiikista juuri kirjan julkaissut tutkija Lasse Lehtonen. Suomeksi.

La 16.3.2019 17:50, Korjaamon aula. Ennen elokuvaa Dare To Stop Us.

Kiina, Hongkong ja Taiwan: Kiina, Hongkong ja Taiwan ovat kukin kulkeneet omaa erilaista tietään, mutta kaikkia yhdistää pitkä, yhteenkietoutunut historia. Millaiset ovat Hongkongin ja Taiwanin suhteet maailmanpolitiikan etulinjaan nousseeseen Kiinaan tänään? Aiheesta on keskustelemassa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomi-Kiina-seuran kanssa. Suomeksi.

Su 17.3. 15:50, Korjaamon parvi. Elokuvan A Family Tour jälkeen, ennen elokuvaa No. 1 Chung Ying Street.

Koreoiden vuorovaikutus: Pohjois- ja Etelä-Korean välistä vuorovaikutusta kuvataan useissa eteläkorealaisissa elokuvissa. Esimerkkejä tästä ovat mm. vakoilu ja perheiden hajottamisen inhimillinen tragedia. Aiheesta ja poliittisten muutoksen tuulien vaikutuksista on keskustelemassa Helsingin yliopiston Korean opintojen apulaisprofessori Andrew Logie. Englanniksi.

Su 17.3. 18:20, Korjaamon parvi. Elokuvan Beautiful Days jälkeen, ennen elokuvaa The Spy Gone North.

******

Helsinki Cine Aasian 2019 ohjelmistoon voi tutustua festivaalin verkkosivuilla. Kaikissa elokuvissa on tekstitys englanniksi. Lippuja festivaalille voi ostaa festivaalin verkkosivuilla. Festivaalin aikana lippuja voi ostaa myös elokuvien esityspaikoilta Korjaamo Kinosta, Orionista ja Kino Reginasta. 

Helsinki Cine Aasia -elokuvafestivaalia tukevat Helsingin kaupunki ja Japan Foundation. Yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi Korjaamo Kino, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Orion, Japan Airlines, Lie Mi, Singha, Episodi, Amnesty International ja Suomi-Kiina Seura.

http://www.helsinkicineaasia.fi/
https://www.facebook.com/HelsinkiCineAasia/  
https://www.instagram.com/helsinkicineaasia/

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja median akkreditoitumiset: 
tiedotus@helsinkicineaasia.fi 
Anu Kultalahti +358 (0) 40 2139329 
Emilia Hannula +358 (0) 40 7756893