Takaisin

12.02.2018 | MRP Distribution

IKITIE PALKITTIIN PARHAANA POHJOISMAISENA ELOKUVANA Santa Barbaran kansainvälisillä elokuvajuhlilla (SBIFF) Yhdysvalloissa

Voittajat julkistettiin lauantai-iltana 10.2.2018 Suomen aikaa

Ilkka Matilan ja MRP Matila Röhr Productionsin tuottama ja AJ Annilan ohjaama elokuva IKITIE palkittiin parhaana pohjoismaisena elokuvana (The Valhalla Award) Santa Barbaran kansainvälisillä elokuvajuhlilla Yhdysvalloissa lauantai-iltana 10.2.2018 Suomen aikaa.

 

Antti-Jussi Annilan IKITIE on saanut parhaan pohjoismaisen elokuvan Valhalla -palkinnnon. Tuomariston mukaan elokuva “kertoo kiinnostavan tarinan yhdestä historiamme tuntemattomasta aikakaudesta. Näyttelijätyö on erinomaista, kerronta pitää katsojaa tiukasti otteessaan, kuvaus ja tuotanto ovat ensiluokkaisia".

 

Tuottaja Ilkka Matila kommentoi: Tämä on meille suuri kunnia, sillä kyseessä on yksi Pohjois-Amerikan tärkeimmistä elokuvajuhlista. Ikitie -elokuvan menestys kertoo siitä, että olemme tehneet elokuvan, joka on korkeaa kansainvälistä tasoa. Tämä on koko työryhmän onnistumisen tulos

*  *  *  *

Elokuva perustuu Antti Tuurin samannimiseen romaaniin.

Suurtuotannon rooleissa nähdään vaikuttava kansainvälinen ensemble, mm. Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Ville Virtanen, Jonna Järnefelt, Hannu-Pekka Björkman, Helen Söderqvist, Hendrik Toompere, Sampo Sarkola, Irina Björklund, Antti Virmavirta, Lembit Ulfsak, Emmi Parviainen sekä Eedit Patrakka. 

Elokuvan musiikin ovat säveltäneet ruotsalaiset Kalle Gustafsson Jerneholm ja Ian Person, jotka muistetaan huippusuositusta yhtyeestä The Soundtrack of Our Lives. Heidän lisäkseen Grammy -palkittu Eric Peltoniemi sekä vuonna 2016 Suomen Kulttuurirahaston palkinnolla palkittu Paleface ovat sovittaneet  amerikansuomalaisten siirtolaisten musiikkia elokuvaan.

* * * *

Antti Tuurin romaanin Ikitie (Otava 2011) päähenkilö, Amerikasta palannut Jussi Ketola haetaan yöllä kotoaan ja kuljetetaan mustien autojen kyydissä itärajan pintaan. Siellä hänet aiotaan ampua, mutta Ketola pääsee livahtamaan murhaajilta ja juoksee yli rajan Neuvostoliiton puolelle.

Rajan takana Neuvostoliiton valtiollinen poliisi NKVD antaa hänelle uuden henkilöllisyyden ja työpaikan kolhoosista.  Yhdessä Amerikasta vapaaehtoisesti Karjalaan saapuneiden suomalaisten kanssa Ketola rakentaa työläisten paratiisia ja saa hetken kokea onnea. Stalinin vainojen myötä paratiisi muuttuu helvetiksi, jossa Ketola mieluummin ottaisi kuulan kalloonsa kuin eläisi, mutta kuolemaapa hänelle ei sallita. Ketola näkee ja kokee asioita, jotka ovat kuolemaakin pahempia.

Ikitie oli reitti, jota pitkin Lapuan liikkeen miehet kuljettivat vuonna 1930 kommunisteja tai sellaisiksi epäiltyjä Neuvostoliiton rajalle ja rajan yli. Kansa kutsui näitä retkiä muilutuksiksi kuuluisimpien ihmisrahtaajien Jussi ja Jaakko Muilun mukaan.

”Suomen historiassa on paljon kertomattomia tarinoita. Niiden esille nostaminen on tärkeä osa itsenäisen Suomen satavuotisjuhlavuotta 2017. Ikitien unohdettujen suomalaisten kohtalo on koskettava ja puhutteleva.”  toteaa Suomi 100 –hankkeen pääsihteeri Pekka Timonen

 

Suomessa Ikitie -elokuvan levittää Oy Nordisk Film Ab.

The Santa Barbara International Film Festival (SBIFF):

https://www.facebook.com/SBIFF/

Ikitie –trailerlinkki: https://www.youtube.com/watch?v=3tAUchPdBMs

Ikitie sähköinen Press Kit: http://warehouse.kinghill.fi/matila_rohr/ikitie

Täältä voit ladata TV ja radio –materiaalia: ftp://share.matilarohr.com/

Käyttäjätunnus: Ikitie

Salasana: EternalRoad

Lehdistökuvat löytyvät täältä:

www.filmikamari.fi/pressit

Käyttäjätunnus: press

Salasana: noutaja

Klikkaa ELOKUVAT ja sitten ENSI-ILTANSA SAANEET –listasta I –kirjain > Ikitie

 

Lisätietoja:

Ilkka Matila

Producer

MRP Matila Röhr Productions Oy

Tallberginkatu 1B/124, 00180 Helsinki, Finland 

Email: Ilkka.matila@matilarohr.com 

Tel: +358405011025

Skype: Ilkkamatila