Takaisin

01.11.2016 | Helsinki Film Festival

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO 2016 NORJAAN

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2016 elokuvapalkinnon saivat ohjaaja-käsikirjoittaja Joachim Trier, käsikirjoittaja Eskil Vogt ja tuottaja Thomas Robsahm elokuvasta LOUDER THAN BOMBS.

Runsaasti tunnustusta saanut LOUDER THAN BOMBS sai myöhään tiistai-iltana 1.11.2016 ensimmäisenä norjalaisena elokuvana POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINNON, joka on yksi tavoitelluimmista eurooppalaisista elokuva-alan palkinnoista. Palkintotilaisuus, johon  HKK Tanskan kruununprinssi Frederik osallistui, pidettiin Kööpenhaminassa parhaillaan käynnissä olevan Pohjoismaiden ministerineuvoston varsinaisen istunnon yhteydessä. 

350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) arvoinen rahapalkinto jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Tarkoituksena on korostaa, että elokuva taiteenlajina on näiden kolmen päätekijän tiiviin yhteistyön tulos.      

LOUDER THAN BOMBS on tarina isän ja kahden pojan kohtaamisesta, jota värittää suru vaimon ja äidin, kuuluisan sotavalokuvaaja Isabelle Reedin kuolemasta. Kolme vuotta kuoleman jälkeen Reedin kunniaksi järjestetään näyttely. Näyttelyn takia Reedin vanhin poika Jonah palaa kotiin ja joutuu viettämään isänsä ja sulkeutuneen pikkuveljensä kanssa enemmän aikaa kuin vuosiin. Kun kaikki kolme ovat jälleen yhdessä, isä Gene yrittää lähentyä poikiensa kanssa. Heidän on kuitenkin vaikea sovittaa yhteen näkemyksensä naisesta, jonka he kaikki muistavat niin eri tavalla.

Vuonna 2015 LOUDER THAN BOMBS pääsi ensimmäisenä norjalaisena elokuvana 36 vuoteen kilpailemaan Cannesin pääsarjaan. Elokuva myytiin 92 maahan. Samana vuonna elokuva sai myös Norjan elokuva-alan Canon -palkinnot parhaasta ohjauksesta, parhaasta käsikirjoituksesta ja parhaasta kuvauksesta Kosmorama-Trondheimin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla sekä Tukholman elokuvajuhlien parhaan elokuvan Bronshästen -palkinnon.

Palkintolautakunta perusteli valintaansa seuraavasti: ”Joachim Trierin ja hänen tiiminsä taiteellinen pyrintö edustaa uutta tarinankerronnan tasoa. Louder Than Bombsin monisäikeinen rakenne, tunteiden syväluotaus ja kyky murskata kliseitä kelpaisivat kaikki maailman elokuvakoulujen opetussuunnitelmaan.”

Pohjoismaisessa lautakunnassa on yksi jäsen kustakin maasta. Vuoden 2016 pohjoismaisessa palkintolautakunnassa ovat mukana Per Juul Carlsen (Tanska), Jaana Puskala (Suomi), Hilmar Oddsson (Islanti), Silje Riise Næss (Norja) ja Jannike Åhlund (Ruotsi).

Joachim Trier (s. 1974) kävi European Film Collegen Tanskassa ja kouluttautui sen jälkeen Ison-Britannian kansallisessa elokuva- ja televisiokoulussa, missä hän teki useita palkittuja lyhytelokuvia. Trier nousi hetkessä kansainväliseen suosioon pitkällä esikoisohjauksellaan Reprise (2006). Hänen toinen pitkä fiktionsa Oslo, 31. august valittiin Cannesin vuoden 2011 elokuvajuhlien Un Certain Regard -kilpasarjaan ja palkittiin parhaasta ohjauksesta Norjan Amanda-palkintogaalassa vuonna 2012. Molemmat elokuvat olivat ehdolla POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINNON saajaksi.

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO on pohjoismaiden arvostetuin elokuvapalkinto. Ehdokkaita vertailtaessa etusijalle asettuvat elokuvat, jotka edustavat korkeaa pohjoismaista laatua ja omaleimaisuutta. LOUDER THAN BOMBS on 13. palkinnon saanut elokuva. Viime vuonna palkinnon voitti islantilainen Dagur Kári elokuvastaan FÚSI (Virgin Mountain).   

TOIMITTAJILLE:

Ohessa ohjaaja Joachim Trierin esittely. Lisää tietoa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta, vuoden 2016 palkinnon voittajasta ja neljästä muusta palkintoehdokkaasta sekä elokuvien trailerit ja lehdistökuvat löytyvät allaolevista linkeistä:

www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/pohjoismaiden-neuvoston-palkinnot

www.nordiskfilmogtvfond.com/events/nordic-council-prize/2016

https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond

http://www.filmikamari.fi/pressit/

Käyttäjätunnus: press Salasana: noutaja >ELOKUVAT> ENSI-ILTANSA SAANEET

Lisätiedot: Jorma Akkanen, PN:n Elokuvapalkinto 2016 â?Suomi tiedotus, jorma.akkanen@matilarohr.com ,050 567 1888